
Emniyet kemeri takmayan, denize balıklama atlayan ya da hiç bir koruma ekipmanı olmadan motosiklet kullanan birilerini görmeye artık dayanamıyorum. Size çok sıradanlaşmış bir kamu spotu gibi gelebilir bu yazdıklarım ama inanın, sizin dünyanızın dışında sırf bunlar yüzünden yaşanan öyle acı hikayeler var ki… Yaşayanlardan izin almadığım için bildiğim ve tanıklık ettiğim hikayeleri paylaşamıyorum ama bu satırlar başka acı hikayelerin önüne geçmek için yazılıyor, lütfen iyi okuyun, benzer şeyler yaşanmaması için siz de destek olun…
.
Özellikle genç yaşlarda maceracı ve cesur olmakla tedbirsiz olmayı birbirine çok karıştırıyoruz. Ergenlikten itibaren, 20’li yaşlarda ve 30’lu yaşların ilk dönemlerinde ‘Bana bir şey olmaz’ psikolojisi, karar verme mekanizmasının gereğinden fazla bir özgüvenle çalışmasına sebep oluyor.
.
Dünyadaki omurilik felçlisi her 100 kişiden yarısından fazlasının (%56) 16-30 yaşları arasında olduğunu biliyor musunuz? Yaralanmaların %40’ı trafik kazaları, %30’u düşme sonucu, %14’ü ateşli yaralanma ve şiddet olayları, %9’u balıklama atlama gibi spor kazalarından oluşuyor.
.
Buradan şu sonucu çıkarabiliriz: omurilik felci vakalarının önemli bir kısmı özellikle genç yaşlardaki bireylerin tedbirsizlik ve bilinç eksikliğinden kaynaklanıyor.
.
Lütfen çevrenizde bu bilincin oluşmasına katkıda bulunun. Saniyelik dikkatsizlikler ve tedbirsizlikler sonucunda ne kadar acı hikayeler yaşandığını tahmin bile edemezsiniz. Sosyal medyayı hikayemi paylaşma amacıyla kullanmaya başladığımdan beri bu acı hikayelere bizzat tanıklık ettim ve hala ediyorum. Nasıl olsa benim ya da yakın çevremin başıma gelmez demeyin. Dünyada her yıl 250 bin-500bin arasında felç vakası yaşanıyor. Kendimizde ya da çevremizde yaratacağımız en ufak bir bilincin bile ne hayatlar kurtaracağını tahmin bile edemezsiniz.
.
Peki ne yapmamız gerekiyor?
.
— Emniyet kemerinizi arabada, önde ya da arkada nerede oturursanız oturun takın ve etrafınızdakilerin takmasını sağlayın.
— Motosiklet koruyucu ekipmanları olmadan trafiğe çıkmayın, çıkmak isteyenleri uyarın. Motosikletleri trafikte sıkıştırmayın, yol önceliğini onlara verin.
— Derinliğinden emin olmadığınız sulara atlamayın, hatta eğitiminiz yoksa hiç bir şekilde balıklama atlamayın. Gençlik zamanlarımdan hatırlıyorum, çevremdeki herkes atlıyor diye beceremediğimi bildiğim halde eğlence olsun diye kaç defa ben de denemiştim.