
Her yılın Eylül ayı dünyada Omurilik Felci Farkındalık ayı olarak farklı etkinliklerle geçiyor. Ben de bu ay boyunca yaptığım paylaşımlarda farkındalık yaratacak bilgiler üzerinde durmaya çalışıyorum.
.
Duygusal bir millet olduğumuz aşikar. Yardıma ihtiyacı olan birisini gördüğümüzde doğal bir içgüdüyle hemen harekete geçerek yardım etmek isteriz. Yalnız kaza anında yapılan ilk yardım müdahaleleri konusunda çok daha dikkatli olmalıyız.
.
Kendi durumumdan örnek verecek olursam;
.
kaza yaptığım anda sırt üstü yere düştüm ve ambulans gelene kadar yolun ortasında hiç bir şekilde hareket etmeden o vaziyette bekledim. Şansıma da yardıma gelen hiç kimse beni hareket ettirmeye çalışmadı. Şayet yardımsever ama farkındalık bilinci olmayan bir vatandaş o anda karga tulumba beni kucağına alıp arabayla hastaneye götürseydi şu anda çok büyük bir ihtimalle halen daha yürüyemiyordum.
.
Üstteki fotoğraf da ameliyatı beklediğim gece çekildi. Artık acıdan uyuşmuş bir haldeydim çünkü omurgam ve kaburga kemiklerim kırık olduğundan korkunç bir acım oluyordu. Düz bir şekilde hareketsiz saatlerce yatmam gerekiyordu ve başımın altındaki o incecik yastık acımı biraz olsun hafiflettiği için doktorların izin verdiği tek şeydi.
.
Dünyada her yıl binlerce insan felç kalıyor, ve bu insanların bir kısmı yanlış ilk yardım müdahaleleri sebebiyle daha ciddi sinir yaralanması ya da kopması sonucu yürüyebilme şansını yitiriyor. Özellikle düşen ya da trafik kazası geçiren kişileri hiç bir şekilde hareket ettirmeyin ve ambulanslara eğitimli sağlık personeli tarafından sırt tahtası ile transfer olmalarını sağlayın.
.
Komik bir anekdot: Kaza sonrası acil serviste röntgen odasına götürüldüğümde bana ‘Hadi şimdi kalk şuraya yat!’ diyen masum sağlık personeli amcaya buradan sevgilerimi gönderiyorum😊